Antibioticul minune care ar rezolva problema bacteriilor rezistente

de: Andreea Cuzub
14 10. 2018

Un antibiotic revoluționar a fost descoperit într-un burete care crește la mai mult de doi kilometri adâncime sub apele Oceanului Atlantic.

Experții au descoperit molecula după ce au plasat bacteriile din burete pe vase petri acoperite cu bacterii din intestinul uman, precum și MRSA (bacterie de Stafilococ auriu care este rezistentă la antibiotice). Principalele cauze ale rezistenței la antibiotice sunt cauzate de utilizarea excesivă a medicamentelor, dar și de pacienții care nu își termină prescripțiile.

Bacteriile din jurul moleculei au murit, ceea ce a sugerat prezența unui antibiotic pentru care bacteriile nu au un sistem de apărare.

Cercetătorii care au descoperit molecula spun că ar putea anunța o „nouă epocă de aur pentru descoperirile din domeniul antibioticelor”. Cu toate acestea, ei au avertizat că antibioticul ar putea să fie disponibil abia peste un deceniu.

Experții de la Universitatea din Bristol sunt responsabili pentru descoperire. Ei au adunat bureți din cinci locații ale Atlanticului, după care i-au înghețat în azot lichid. Experimentele lor au arătat că una dintre bacterii, cunoscută sub numele de bacteria 46, ar putea distruge chiar și MRSA.

Astfel, bacteria a fost crescută în laborator, producând o culoare roșie aprinsă. Acum, aceasta se află în studii preclinice, pentru a testa posibila toxicitate a antibioticului asupra celulelor umane și modul în care funcționează în timpul infecțiilor.

Dr Paul Race este cercetătorul principal al studiului și spune că molecula ar putea funcționa foarte bine pe un vas petri, dar ar putea, la fel de bine, să fie distrusă de corpul uman și să-și piardă utilitatea. „În final, dacă molecula trece de testări, trebuie făcută o analiză a costurilor pentru a vedea dacă este viabil din punct de vedere finanicar să fie produsă și vândută”, a mai precizat cercetătorul.